fbpx

Het ontstaan van de 5Ritmes

Vanuit mijn verwarring onstond
een beweging die groter was dan ik.
Met die beweging kwam er puur bewustzijn vrij.
De ritmes werden geboren.
Voortdurend bewogen door het
onophoudelijke verlangen om de
schoonheid in alles te leren zien.
5Rhythms
als weg
naar de kern
van het bestaan.

~Gabrielle Roth


GRoth_b&w dancing in front of grafitti with walkman

“Rond mijn dertiende was mijn verwarring alles overheersend . Mijn lichaam bloeide op, maar elk nieuw deel dat tot leven kwam moest ik laten sterven
~Gabrielle Roth

Gabrielle bracht haar jeugd door op een katholieke school en beoefende klassiek ballet.

Gevormd door discipline en godsdienst raakte zij in verwarring over haar ontluikende sexualiteit. De tweestrijd bracht schade toe aan haar lichaamsbesef.

Ze ontdekte Rock-‘n-roll en dansend in haar kamer maakte zij contact met de extase. Later zou deze extase het centrale thema in haar werk zijn. Gedurende haar studie bleef ze dansen. Ze had diverse bijbaantjes om zichzelf te onderhouden. Ze gaf les in dans en drama aan ouderen, ziekenhuispatiënten en probleemjongeren. Tijdens haar werk met catatonische patiënten realiseerde ze zich dat heel eenvoudige aanwijzingen het juiste effect sorteerden. Een pas naar voren of een pas naar achteren, moedigde hen aan om weer in beweging te komen.

“Zij waren mijn eerste Zenmeesters. Zij leerden me te leiden door te volgen.
Het was onmogelijk 300 kinderen of 50 ouderen te controleren zodat ik mijn ‘grote’ plannen met hen kon uit te voeren. Om mijn eigen gevoel van welzijn te behouden, moest ik ‘mijn briljante’ ideeen loslaten en spontaan meegaan met de beweging en energie in de ruimte.” ~G. Roth

Een knieblessure beëindigde haar professionele dansdromen en Gabrielle ging naar het Esalen Institute voor persoonlijk ontwikkeling en groei. Daar versterkte ze het massage-team en ontmoette ritz Perls, oprichter van Gestalt Therapy.F Hij maakte het mogelijk dat Gabrielle dans kon gaan inzetten voor heling. Het leidde ertoe dat ze de bewegingsspecialist voor de Esalen-groepsleiders werd.

GRoth_b&w dancing towards light fixture

“Het was een moment van openbaring toen ik besefte dat ik mij nog steeds kon bewegen, ook al kon ik niet meer dansen.
Gek genoeg was dat de les die ik al jaren aan anderen leerde. ” ~G. Roth

In de tien daaropvolgende jaren, met Esalen als haar laboratorium, leidde en volgde Gabrielle duizenden dansers.
Ze zag het individuele verhaal van ieder lichaam, zag waar het blokkeerde en waar het vloeibaar was. In haar lessen leerden studenten geen pasjes of goede manier van bewegen, maar zij ontdekten hun oorspronkelijke en eigen beweging.

Ze onderzocht het gebrek aan verbinding dat studenten hadden met hun lichaam en met elkaar. Ze zag dat dans een manier was om uit deze zelf opgelegde belemmeringen te breken.

“Elke dag ontdekte ik opnieuw dat als je mensen in beweging zet, ze zichzelf helen.” ~G. Roth

Gabrielle ontdekte dat gebruik van percussie verschillende ritmes en bewegingen in het lichaam uitnodigen. De live drums in Esalen hielden het lichaam veel langer in beweging dan in de studio opgenomen muziek. Percussie werd een centraal onderdeel van haar werk.

Ze richtte, samen met haar echtgenoot Robert Ansell, Raven Recordings op. Daarmee werd de New Age trend om lange stukken percussiemuziek te gebruiken voor trancedance, meditatie en massage geboren. Raven Recordings heeft meer dan 15+ Albums uitgebracht met muziek voor de 5Ritmes.

 hearit_tribe

Gabrielle breidde haar studies uit. Ze werd leerling van Oscar Ichazo, een Chileense psycho-spirituele leraar en oprichter van de Arica School voor spirituele ontwikkeling. Ze vergaarde veel kennis via Ichazo over de menselijke persoonlijkheid, het ego en de ziel. Deze elementen werden een natuurlijk onderdeel van de dans tezamen met invloeden van Bhagwan Shree Rajneeshm, Philippijnse healers en sjamanistische tradities van de Native Amerikanen.

GRoth_b&w hair swing body in profile

“Ik heb een taal van patronen gevonden waarop ik vertrouw. Ze brengen ons in contact met universele waarheden. In het ritme van ons lichaam voelen we het contact met de oorsprong. De plek waar onze identiteit oplost in een eeuwig doorgaande stroom van energie.
Energie beweegt in golven. Golven bewegen in patronen. Patronen bewegen in ritmes. Een mens is precies dat, energie, golven, patronen, ritmes. Niets meer. Niets minder. Een dans.” ~G. Roth

Gabrielle nam in de beweging van mensen golven van energie, patronen en ritmes waar. Zo begon ze woorden te geven aan de 5ritmes: Vloeiend, Staccato, Chaos, Lyrisch en Stil. De 5Rhythms werden geboren. Gabrielle verliet Californië en verhuisde naar de oostkust van de VS. Via New Jersey kwam zij in New York terecht en daar vond zij haar plek als Urban Shaman. (stadssjamaan). In de 20 jaar die volgde, werd New York haar inspiratiebron en laboratorium.

” Heb je de discipline om een vrije geest te zijn?”- ~G. Roth

Gabrielle leidde meer dan 40 jaar lang workshops over de hele wereld. Tienduizenden dansers, die op zoek waren naar bevrijding van hart en ziel, vonden hun weg naar haar workshops. In deze periode ontwikkelde Gabrielle diverse niveaus binnen de 5Ritmes:
Waves, Heartbeat, Cycles, Mirrors en Silver Desert. Daarmee liet ze dansers bewegen door Lichaam, Hart, Gedachtenwereld, Ziel en Geest.
Vanuit haar lange ervaring met acteren en regisseren voegde zij de Meisner Techniek van Herhalingen (repetitions) toe aan het workshop curriculum. De repetitions werden het onderzoeksinstrument voor ritueel theater in Mirrors. Gabrielle nodigde Jonathan Horan, haar zoon en daarmee haar meest nabije collega, uit om Mirrors in 3 afzonderlijke modules te verdelen: Tribal Mirrors, Mirrors en The Naked Soul. Op deze manier zou Mirrors meer uitnodigend en toegankelijk zijn en een opbouwend karakter krijgen. 

GRoth_b&w hair swing body in profile

“Het leven is groots. Het leven is kunst. Groots leven vraagt om een volledig speler te zijn, acterend vanuit de ziel en los van het ego. De ziel is niet gebonden aan tijd en ruimte en is daardoor een altijd beschikbaar potentieel. Het is aan ons om dit te vieren en ons ermee te verrijken. We kunnen elke maaltijd, ieder gesprek en al onze e-mails in kunst vertalen. Elke activiteit in de wereld is een gelegenheid om onszelf op een volledig authentieke manier uit te drukken. De ziel is ons artistieke zelf, onze capaciteit om elk aspect van ons leven in kunst en theater te transformeren.”
~G. Roth

Voor Gabrielle was het duidelijk dat de 5Rhythms geen therapie is en wel een therapeutische werking heeft. Ze omschreef haar werk als levenskunst – rijk aan theater en het dansen van onze levensverhalen. Door dans kunnen we onze maskers afleggen en transformeren we.

In 1988 begon ze studenten op te leiden om 5Ritmes dans te geven vanuit The Moving Center® & Faculteit. Op dit moment zijn er meer dan 300 docenten.
Daarna volgde de oprichting van de 5Rhythms Teachers Association, de 5Rhtyhms Reach Out (een non profit organisatie) en 5Rhythms Theater – dit alles is gericht op het delen van de filosofie, het perspectief en de beoefening van de 5Rhythms voor elk LICHAAM in de wereld.

Gabrielle stierf op 22 oktober 2012. Haar echtgenoot Robert Ansell, directeur van Raven Recording, en haar zoon Jonathan Horan, die het vuur van de 5Ritmes levend houdt, zetten haar werk voort. Gabrielle werd tijdens haar laatste levensfase ondersteund door gebeden en liefde van vele dansers uit de hele wereld.

Voordat Gabrielle overleed, creëerde ze samen met Jonathan een meerjarenplan. Het is een mandaat aan hem voor de voortzetting van haar werk binnen 5Rhythms Global organisatie.

Lieve Jonny,

Deze brief is door Morgan getypt. Ik heb haar gevraagd om hem 6 maanden na mijn dood aan jou te overhandigen. Deze woorden zullen door veel mensen worden gelezen. Geef de boodschap door.

Ik hield een spiegel vast.

Ik hield deze spiegel vast om mijn innerlijke wereld zichtbaar te maken.

Ik hield deze spiegel vast om anderen uit te nodigen hun innerlijke wereld zichtbaar te maken.

Ik hield de spiegel vast om elkaars innerlijke wereld te onderzoeken en te verbinden.

TDeze spiegel laat iedereen vrij om zich ervan af te keren.

Deze spiegel staat iedereen toe ernaar toe terug te keren.

Deze spiegel breekt niet.

Ik gaf deze spiegel aan jou.

Houd de spiegel vast zoals ik deed.

Als je in deze spiegel kijkt, zal je me altijd zien.

We zijn één. Ik hou van jou.

~Gabrielle Roth 1941 – 2012

cosmology

Close it

Aanmelding nieuwsbrief en mailinglijst


Vul onderstaande velden in om onze nieuwsbrief te ontvangen en om op onze mailinglijst te komen. Klik daarna op Verzenden:
* Verplichte velden

Form Heading